Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Радослав Миленков има необходимите качества за подуправител на БНБ, смята експерт

Доц. д-р Виктор Йоцов, Институт за икономически изследвания към БАН, бивш кандидат за управител на БНБ, Бизнес старт, 21.03.2019

Текущата работа по влизането на България в системата за банковия надзор в ЕС и работата по присъединяването към валутния механизъм ERM II очаквано бяха включени като приоритети в изявлението пред бюджетната комисия в парламента на Радослав Миленков, който е кандидат за подуправител на БНБ. Това каза доц. д-р Виктор Йоцов, Институт за икономически изследвания към БАН, бивш кандидат за управител на БНБ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. Това са приоритети както за БНБ, така и за Министерството на финансите, коментира той.

"Имаше една добре изградена система с надзор на място и дистанционен надзор, която беше развалена. Точно преди кризата с КТБ от 2014 г. бяха обединени надзорът на място и дистанционният, което беше груба грешка".

Не се очакват нови революционни промени в банковия надзор у нас, заяви Йоцов.

"Финансовата общност очаква да се публикува задълбочена информация за новите стрес тестове и преглед на активите на българските банки , която да бъде достъпна и за експертите. През 2016 г. резултатите от стрес тестовете и прегледите на активите, публикувани от БНБ, бяха обидно оскъдни и не бяха изпратени на Европейската централна банка".

Според него Радослав Миленков ще бъде успешен подуправител на БНБ.

„Считам, че автобиографията му е впечатляваща. Минал е през различни постове, управлявал е на високо ниво различни институции. Мисля, че ще се справи“.

Вижте целия разговор във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес старт