Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как Германия ще защити ключови компании от китайската експанзия

Виктор Манев, член на УС на Българска асоциация на управленските консултантски организации, партньор в Impetus Capital, Бизнес старт, 21.03.2019

Китай е втората по големина икономика в света, а Германия е четвъртата. Напълно е вероятно и възможно втората по големина икономика в света да има по-голяма финансова мощ, с което да придобива интересни и добри активи. Това каза Виктор Манев, член на УС на Българска асоциация на управленските консултантски организации, партньор в Impetus Capital, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Част от философията на китайските инвеститори, които често са подкрепяни от държавата, е да се насочват към компании в затруднение, обясни Манев.

„Тези компании на национално равнище трудно намират подкрепа, но притежават ужасно много технологични познания и патенти. Китайските фирми придобиват технологии и патенти, които автоматично използват за своето развитие“.

Поради това Германия предприема протекционистки мерки в защита на своята икономика и в подкрепа на своето развитие, смята той.

"Големите суверенни фондове инвестират в големи частни предприятия".

Германската икономика се забавя, отбеляза Манев.

"Поради това държавата ще се стреми да подпомага частния сектор. Когато инвестициите на равнище частен сектор се понижат, единственият друг източник е от държавата. Това е политика, която ще наблюдаваме и в САЩ".

Световната икономика се забавя, а търговските потоци са намалели значително, уточни гостът.

"Това се появява като рефлексия от търговските отношения между най-големите икономики. Няма увеличаване на заетостта на работните места".

Във видео материала вижте целия разговор.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт