Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Има ли бъдеще инициативата на ЕК за създаване на Съюз на капиталовите пазари?

Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса, Бизнес старт, 20.03.2019

Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria


Инициативата на Европейската комисия (ЕК) за създаването на Съюз на капиталовите пазари включва много комплексна серия от мерки, насочена към подобряването на капиталовите пазари по отношение на набирането на средства през тях, достъпа на компаниите, средствата на индивидуалните инвеститори, възможността за секюритизация и пр. Това каза Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Съюзът на капиталовите пазари цели тотално уеднаквяване на начина, по който се инвестира в рамките на Европейския съюз (ЕС). Инвестирането на трансгранична основа трябва да се случва толкова лесно, колкото и това в собствената страна“.

Такев посочи, че страните членки на блока все още имат разногласия по определени точки от инициативата.

Нормално е малките икономики на страните от Централна и Източна Европа да имат известни несъгласия с тези на големите държави от Западна Европа“.

Като пример за подобна тема Такев посочи тази за устойчивите финанси.

Ясно е, че компаниите в ЦИЕ са по-малки от еквивалентите си в Западна Европа. Фокусът при тях върху устойчивото развитие, отговорното инвестиране, околната среда и социалните аспекти като цяло не е толкова голям. Това създава опасения сред тях, че поставянето на прекалено голям акцент върху този аспект на дейността им може да повлияе негативно на основния им бизнес“.

Гостът коментира и идеята за създаването на т.нар. индекси, в чиито състав са включени компании, имащи нулев въглероден отпечатък. Според него този аспект е важен, не е ясно обаче доколко компаниите ще се окажат готови да инвестират в тази насока.

Основното нещо, което евентуално би попречило на всички от инициативите на Съюза на капиталовите пазари, е малкото оставащо време от мандата на настоящата ЕК, коментира още Такев.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт