Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

В София цари прекалено явна икономическа пропаст между кварталите

Жоро Пенчев, координатор във "Визия за София", и Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, Бизнес старт, 19.03.2019

София условно може лесно да се раздели на отделни икономически райони по подобие на цялата страна и това дава повод за задълбочен анализ върху стратегията на Софийска община в развитието на отделните квартали.

Оказва се, че район „Младост“ предоставя възможност за най-голям икономически просперитет на столицата според изследването на инициативатаВизия за София“, чийто координатор направление и икономика - Жоро Пенчев, коментира темата в интервю за Христо Николов в "Бизнес старт". Според госта в студиото това е прилагане на един грешен модел, тъй като демографски не е в интерес на общината. Хората винаги ще се стремят да живеят в близост до работното си място, но също така ще изискват повече от градската среда. Правилният модел, според Пенчев, е паралелното развитие на всеки един район в столицата, за да не виждаме занемаряване на местата с огромен потенциал, какъвто е квартал „Люлин“ например. 

Северните и западните райони, „Люлин“ особено, който има огромно население, не успяват да привлекат индустрия с висока добавена стойност, коментира Пенчев.

"От това следват редица от другите параметри, тоест население с по-ниски доходи, липса на инвестиции в градска среда. Ясно е, че когато една компания влезе да инвестира някъде, тя идва със своите изисквания към градската среда. Може би това е основният вектор, по който общината може да привлича един бизнес някъде. Защото градската среда е една система и всеки, който иска да отиде да работи или да инвестира някъде, търси транспортна инфраструктура, зелени площи, социална инфраструктура. Тоест това е основният вектор, по който общината може чрез политики да влияе някъде. Другото нещо е координация – този диалог, за който говорим тук, трябва да се случва постоянно, за да може координирано общината, като най-големия актьор на сцената, да насочи ресурс там, където трябва, и да привлича бизнес там, където той не се развива“.

„София е неоткритата туристическа перла на Югоизточна Европа“, смята Елеонора Негулова

Изследването на „Визия за София“ дава възможност, както на общината, така и на потенциалните инвеститори, да вземат по-информирано решение за реализиране на един или друг бизнес, според специфичните му нужди. 

Източните квартали са далеч по-подходящи за развитие на индустрията, докато мястото на технологичния бизнес е в югозападните части от града, показват данните на инициативата, цитирани от Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и средния бизнес.

Тя подчертава и друг важен аспект в потенциала на София. Според нея туристическият сектор изостава много въпреки проекта на главния архитект Здравко Здравков, тъй като бива прилаган прекалено бавно. Акцент би трябвало да са минералните извори, заради които преди хилядолетия точно в този район се е обособила цивилизацията, каза още Негулова.

По какъв начин още може да се използват данните от инициативата „Визия за София“ ще научите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт