Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Санкциите срещу Русия няма да върнат Крим на Украйна

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, Бизнес старт, 19.03.2019

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Калфин, бивш вицепремиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За пет години Русия направи всичко възможно да приобщи Крим към своята територия - включително със строежа на моста през Керченския пролив, чрез инвестиции, чрез показност. За нея въпросът може и да е приключил, но Украйна и международната общност няма как да признаят анексирането. Санкциите срещу Москва обаче не са начинът Крим да се върне на Украйна. Това каза Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Международната общност наложи санкции върху определени лица в Русия, върху операциите на някои руски банки в чужбина и върху специфични сектори за страната. Москва наложи обратни санкции с ограничения на вноса на някои продукти. Икономиката обаче просто се адаптира към тези наказателни мерки и в един момент негативният им ефект изчезва“.

Според Калфин въпросът с анексирането на Крим няма да намери решението си скоро.

Има стратегически и военни причини Крим да бъде анексиран към Русия, те също трябва да бъдат отчетени“.

Гостът коментира и енергийната зависимост на Европейския съюз (ЕС) от Русия. Той отбеляза, че около 40% от доставките на природен газ в блока се изпълняват именно от Руската федерация.

За момента няма алтернативи на газови доставки, които да бъдат конкурентни на пазарна основа, може би ще се появят. Все още обаче инфраструктурата е повече, отколкото алтернативите“.

Калфин коментира и предстоящите избори в Украйна, като според него резултатите след тях може да се окажат изненадващи.

„Украинското общество е много разделено. То е объркано от своите лидери и това беше факт още при гласуването на отношенията с ЕС, откъдето започна целият конфликт... Украйна не трябва да бъде разкъсвана между Русия и блока“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт