Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Враца привлича инвестиции за близо 62 млн. лв.

Калин Каменов, кмет на община Враца, бивш зам.-министър на младежта и спорта; Бизнес старт, 15.03.2019

Във Враца, която бе отличена като най-успешна община на наградите "Инвеститор на годината" 2018, организирани от Българската агенция за инвестиции, се очаква да се разкрият 900 работни места до края на 2019 г., коментира Калин Каменов, кмет на община Враца, бивш зам.-министър на младежта и спорта; в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

С две компании вече обявихме намеренията си за инвестиции във Враца, разкри Калин Каменов. "Първият голям завод, който започва изграждането си града, е на германската компания MD Elektronik, чиято инвестиция е на стойност близо 22 млн. лв. Идеята е там да се произвеждат кабели и електроника за всички световни марки автомобили. Тези 300 работни места са изключително ценни за Враца и региона, тъй като ще привлекат работна ръка от цяла Врачанска област и съседните на нея", отбеляза той.

"Втората фирма инвеститор, с която финализираме преговорите си, е турската Teklas. Инвестицията ще е в рамките на 30 млн. лв и включва 500 работни позиции с перспектива да стигнат до 1500. Там ще се произвеждат всички компоненти за световните марки автомобили, свързани с горивни системи, каучукови и алуминиеви връзки. Третата компания, която смята да инвестира, е "Монбат". Инвестицията ще е през Фонда на фондовете и Фонда за регионално развитие".

Преди няколко дни бе открит хипермаркет на "Практикер" за 10 млн. лв., спомена още Калин Каменов. Близо 62 млн. лв общо са инвестициите до момента, съобщи той.

Въпреки тенденциите в региона безработицата във Враца е под 10%, посочи гостът.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт