Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Процесът Brexit - рисковият политически хазарт

Проф. Анна Кръстева, политолог, Бизнес старт, 13.02.2019

Древногръцка трагедия, гигантски провал – така може да се опише развоят по Брекзит. Процесът е белязан от извънредни политически страсти, коментира политологът професор Анна Кръстева в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Британските консерватори, които сме свикнали да възприемаме като пример за рационалност, визионерство и умереност, говорят афектирано, емоционално и изключващо всякаква политическа логика, уточни професор Кръстев.

"Тереза Мей е най-бламираният премиер. 2 от 4 големи загуби в историята на британския парламент са нейни. Но тя не може да бъде бламирана повече от това. Вот на недоверие може да ѝ се поиска вече от парламента. Тази липса на политическа логика от страна на множество депутати се изразява и в пълното игнориране на европейския политически календар".

Удължаването на процеса не може да бъде свързано само с консултативния политически процес във Великобритания, тъй като започват избори, посочи политологът. "Няма юридическа форма, под която Великобритания да бъде част от ЕС, без да е участвала в избори. Искането за отлагане трябва да има съдържание. Великобритания е в задънена улица без работещ изход. Политическата класа е така разделена, както е разделено обществото. Двата вида дискурс не могат да се срещнат. От друга страна, огромната е вероятността вариантът Брекзит без сделка да бъде отхвърлен", поясни Анна Кръстева.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт