Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо ЕС затвори въздушното си пространство за Boeing 737-8 Max

Христо Николов, Bloomberg TV Bulgaria, Бизнес старт, 13.03.2019

Европейската агенция за авиационна безопасност забрани вчера полетите от и за страни от Европейския съюз със самолети от моделите Boeing 737-8 Max и 737-9 Max. Това каза Христо Николов, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. На практика така ЕС затвори въздушното си пространство за тези модели на американския производител, като официалната причина е предпазна мярка след инцидента със самолет на Ethiopian Airlines, допълни той. 

"Тази забрана автоматично влиза в сила и за България. С това лошите новини за Boeing продължават, тъй като от понеделник Китай, Индонезия, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Кувейт, Виетнам, Обединените арабски емирства, Турция, Сингапур и Оман затвориха въздушното си пространство за двата модела на Boeing".

Няколко авиокомпании решиха самостоятелно да замразят полетите с моделите. Става дума за големи авиокомпании от Русия, Канада, Бразилия, Аржентина, Южна Корея и Южна Африка, коментира Николов. 

"Американският производител изтри близо 24 млрд. долара от пазарната си капитализация. В понеделник при отварянето на американските фондови борси цените се сринаха от 420 долара до 370 долара за акция".

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт