Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Общи критерии за сертифициране по отношение на киберсигурността въвежда ЕС

Мартин Захариев, Фондация "Право и Интернет", Бизнес старт, 12.03.2019

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С приемането на Акт за киберсигурност, който е ключов инструмент в тази област, ЕС и страните-членки ще могат да засилят мерките си за киберсигурността. Той предвижда агенцията за киберсигурност на ЕС от временен мандат (предвиден до 2020г.) да получи постоянен и да подкрепи страните в борбата им за киберсигурността. Важно за бизнеса като цяло, е въвеждането на схеми за сертифициране на европейско равнище по отношение на киберсигурността. Това каза Мартин Захариев, Фондация "Право и Интернет", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"Очаква се тези схеми да позволят на всеки нов продукт или услуга, ако има желание за сертифицирането им по отношение на киберсигурността, да бъдат сертифицирани и това да важи на територията на целия ЕС. Това се очаква  да повиши доверието на потребителите, защото ние всеки ден ползваме устройства и обменяме информация, а това трябва да става по един защитен начин", уточни Захариев.

Гостът даде пример за това как сертифицирането ще помогне на бизнеса:

"Ако сега бизнесът иска да постигне такъв продукт и да го продава на различни пазари, в момента действат различни национални схеми за сертификация. Да постигнете сертификация в Германия, Франция или Великобритания, е страшно скъпо, докато сега се очаква това да се случва по икономичен начин с общоевропейска валидност.

Според него така ще се постигне по-ефективен и работещ цифров пазар и икономика. По думите му, това, което е липсвало на Европа, е подробна и изчерпателна уредба, която да състави обща рамка за изграждане на киберсигурност.

По проблемите на безопасната среда в интернет обучението трябва да стартира още в ранна детска възраст, каза Захариев.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт