Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

На 8 март - къде са жените на бизнес арената и от значение ли е полът за кариерно развитие

Анна-Мари Виламовска, изпълнителен директор на Българската аутсорсинг асоциация и бивш съветник на президента на България Росен Плевнелиев, Бизнес старт, 08.03.2019

Смятам, че имаме доста сериозни и отворени проблеми. В момента се говори много за домашното насилие. Статистиката в България и Европа е притеснителна. Това каза Анна-Мари Виламовска, изпълнителен директор на Българската аутсорсинг асоциация и бивш съветник на президента на България Росен Плевнелиев, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Статистиката е притеснителна, защото говори за проблем в обществото. По-светлите краски са свързани с присъствието на жените на управленско ниво".

Много интересен е прочитът какво подпомага младите майки бързо да се върнат на работа. Ключово е наличието на детски градини, коментира тя.

"Винаги възниква въпрос какво се случва с моето дете, ако то не може да бъде в добра детска градина. Когато говорим за възможността за развитие на една жена, ролята на мъжете е ключова – каква роля те поемат в създаването на семейството, домакинството и отглеждането на децата".

Близо 49% от жените в Намибия заемат висши и средни мениджърски позиции. По този показател африканската държава е първа в класацията Women’s Liveability Index 2019, докато България е на 10-та позиция.

"За момента България се справя добре. Самата култура в компаниите е много насърчителна за всички млади хора да дават най-доброто от себе си и да постигат най-доброто от себе си".

България е на 13-о място по процент на жените на министерски постове и в националните парламенти, показват данните от изследването.

Имаме някои много силни министри. Изключително удоволствие е, че председателят на Народното събрание и министърът на правосъдието са жени, заяви Виламовска.

Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт