Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Предимствата и недостатъците на палмовото масло

Доц. Божидар Иванов, Център за икономически анализи на селското стопанство, Бизнес старт, 07.03.2019

Спрямо преди 20 години, когато производството на палмово масло е било в размер на 10-15 млн. тона, за миналата година е достигнат рекорд от 70 млн. тона. Това коментира доц. Божидар Иванов, Център за икономически анализи на селското стопанство, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"70% от употребата на палмовото масло са за човешка консумация в кулинарията. Около 30% от останалото използване е за козметика, биогорива. Европа потребява около 1/10 от цялото производство на палмово масло".

Основният източник на суровината е регионът на Югоизточна Азия – Индонезия и Малайзия, разкри доцент Божидар Иванов. "В последните години, основно под давление на неправителствени и природозащитни организации, се инициира кампания срещу палмовото масло. В Европа настъпват определени рестрикции за употребата. Най-големият консуматор е Индия. Около 3 млн. семейства се занимават с производството на палмово масло", добави той.

Палмовото масло, разбира се, има своите предимства, посочи гостът. "На единица хектар може да се произведе най-голямо количество. Ако трябва то да се замени с други мазнини, ще трябва да бъдат използвани между 5-10 пъти повече площи. Т.е. от една страна, ние ще намалим изсичането на тропическите гори, за да не се създават палмови насаждения, но същевременно може да се стигне отново до изсичане на тропически гори за създаването на други насаждения като соя, слънчоглед, рапица и други", отбеляза той.

"Регионът, високата производителност прави цената на продукта ниска. Потенциалът обаче все още не е достигнат. От един хектар палмовите насаждения се произвеждат три тона и половина. Предимствата му са по отношение на дълготрайността".

Проблемът идва от процеса на хидогренизация, счита Иванов. "Отделно се цели неговото излишно използване. За да се утвърди баланс, трябва се увеличат добивите, а не площите", уточни той.

Очаквайте видео материал с целия разговор.
 

Последни новини
Още от Бизнес старт