Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

BEAM - новият пазар за растеж на МСП и неговите преимущества

Бистра Илкова, председател на Съвета на директорите на "Авал Ин" и бивш изп. директор на Българската фондова борса, Бизнес старт, 07.03.2019

Бистра Илкова, председател на Съвета на директорите на "Авал Ин" и бивш изп. директор на Българската фондова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бистра Илкова, председател на Съвета на директорите на "Авал Ин" и бивш изп. директор на Българската фондова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В края на 2018 г. Комисията за финансов надзор одобри създаването на новия пазар за растеж на малки и средни предприятия (МПС) BEAM, който ще се оперира от Българска фондова борса (БФБ). Това е една сериозна стъпка напред по отношение набирането на капитал от страна на МСП, тъй като по мое мнение капиталовият пазар е длъжник на МСП във връзка с възможността за облекчено финансиране, алтернативно на банковото. Това коментира Бистра Илкова, председател на Съвета на директорите на "Авал Ин" и бивш изп. директор на Българската фондова борса, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"BEAM вече стартира. Публикувани са правилата, процедурите. Остава българските малки и средни предприятия, които търсят финансов ресурс, да се възползват от значителните предимства на този пазар".

Малкият и среден бизнес се нуждае от облекчаването на административната тежест, за което вече има възможност, посочи Бистра Илкова. "Например, при набиране на капитал до 1 млн. евро не се изготвя проспект за публично предлагане. При над 1 млн. евро при извършена вече регистрация също е без проспект, при облекчени условия. Има и други предимства като: разкриване на публични отчети два пъти годишно и разпореждане с имуществата на дружествата без санкция на Общото събрание; възможност да не се отправят търгови предлагания при преминаване на определени прагове. Отделно, не се разкрива информация от акционерите, преминаващи определени прагове", спомена още тя.

Бившият изпълнителен директор на БФБ коментира и темата за функцията на първата компания съветник на този пазар "Авал Ин". "Малките и средни дружества, които искат да усвояват капитал на алтернативния сегмент, задължително трябва да имат сключен договор със съветник. Ролята му е да подготви компаниите за листването на БФБ, както и да следи за спазването на правилата при и след регистрацията на пазара и промените в нормативната уредба", уточни Бистра Илкова.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт