Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Търговските преговори между САЩ и Китай нямаха положителен ефект върху американския фондов пазар

Димитър Георгиев, ръководител финансови пазари в "Елана Трейдинг", Бизнес старт, 05.03.2019

Търговската война ще приключи, когато САЩ и Китай подпишат споразумение. Това каза Димитър Георгиев, ръководител финансови пазари в "Елана Трейдинг", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. Има изключително много позитивни сигнали от двете страни през последните дни, като Китай и САЩ осъзнават, че успехът на техните икономики е възможен единствено при свободна търговия, коментира Георгиев.

"Колкото е по-голяма възможността за износ и евтин внос, толкова по-конкурентни ще бъдат икономиките. Взаимният интерес ще доведе до подписването на това споразумение, което е в интерес и на целия свят".

Георгиев прогнозира, че споразумението между Вашингтон и Пекин ще бъде сключено до седмици.

Очаква се в края на март да има среща с китайския президент Си Дзинпин. Георгиев поясни, че тази среща е непотвърдена, но ако бъде планирана, това ще означава край на преговорите.

Преговорите не се отразиха достатъчно положително на американския фондов пазар, заяви той.

"Водещият индекс на Ню Йорк Dow Jones в края на сесията си се понижи с над 200 пункта, такова понижение имаше при S&P 500 и технологичния NASDAQ".

На фондовите пазари се търгуват бъдещи очаквания, обясни Георгиев.

"В много голяма степен позитивният изход от търговските преговори между САЩ и Китай вече е отчетен в цените на акциите в САЩ. При позитивен изход е много възможно в краткосрочен план да видим значителна корекция на щатския фондов пазар надолу. Не трябва толкова краткосрочно да се отчитат действията на пазарните участници спрямо събитията, които се случват“.

Все още има структурни различия между САЩ и Китай в области като трансфер на технологии, защита на права на интелектуална собственост и свободен достъп до пазари. Компаниите, които оперират там, все още са в състояние на несигурност, отбеляза гостът.

"От няколко години насам китайската икономика забавя своя растеж, но това не е рецесия, това е забавяне на растежа. Тоест скоростта, с която БВП се увеличава всяка година, просто намалява спрямо предходната. Икономиката на Китай вече е много голяма и няма как да расте с тези близо двуцифрени темпове, с които растеше през първото десетилетие на новия век. Част от това забавяне се дължи и на понижената търговия и пониженото производство на Китай във връзка с търговския конфликт, който беше и продължава да бъде много остър“.

Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт