Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ученическите автобуси у нас не отговарят на никакви изисквания

Симеон Милушев, гл. секретар на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, Бизнес старт, 04.03. 2019

В момента в България се движат около 3000 ученически автобуса. Те превозват деца и не отговарят на никакви изисквания. Това каза Симеон Милушев, гл. секретар на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“За ученическите автобуси у нас няма никакви условия - те не разполагат с гаражи, не са въведени изисквания нито към водачите, нито към автобусите. Често се назначават  водачи, които не отговарят на изискванията на останалите превозвачи. Това е пропуск в законодателството, няма въведен регламент за тях”.

Милушев коментира исканията на транспортния бранш в страната, част от които е задължителната регистрация по ДДС на всички превозвачи.

“Задължителната регистрация би дала равно начало на превозвачите. В момента една услуга се продава с ДДС, друга без. Така цените няма как да се изравнят”. 

Гостът коментира и необходимостта от създаването на контролен орган, който да обхване всички дейности и нарушения на превозвачите.

“За проверката към момента са необходими 4 до 5 контролни органа. Няколко служби трябва да се обединят в една, за да има наистина ефективен контрол”.

Милушев отбеляза, че правителството има 4 месеца, за да се справи по свой начин с нерегламентираните превози. В случай, че няма промяна в Закона за автомобилните превози, превозвачите ще прекратят дейност, добави той.

“Исканията на превозвачите са много. Смяната на правителства и министри възпрепятства въвеждането на мерките”.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт