Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Необходими ли са по-строгите мерки на държавата в борбата с тютюнопушенето?

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията; Павел Антонов, "България без дим", Бизнес старт, 04.03.2019

Въвеждането на забрана за пушене на наргилета в заведенията рискува един цял легален бранш, в който работят над 5 хил. души, да влезе в сивия сектор. Това каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.  

Гостът направи коментара си по повод проектозакон, забраняващ пушенето на наргилета и бездимни цигари в заведенията, чийто текстове Здравната комисия към парламента единодушно прие на първо четене.

Проблемът не е в заведенията. Ако искаме ефективно да се борим с цигарите, трябва да започнем да го правим от домовете и училищата”.

Според Алибегов законът у нас, регулиращ употребата на тютюневи изделия, трябва да се либерализира.

"Наргилетата и бездимните цигари са разрешени за пушене в затворени помещения в цяла Европа, строгата забрана за тютюнопушене също подлежи на либерализация във все повече европейски страни”.

Според Павел Антонов, "България без дим", повишаването на здравната култура на населението задължително преминава през въвеждането на подобни мерки.

Голяма част от собствениците на заведения у нас всъщност искат да приложат закона и да създадат една качествена и европейска среда. Конкуренцията трябва да се развива по повод на обслужването, а според това къде се пуши и къде не”.

Бизнесът не настоява тютюнопушенето отново да се разреши в заведенията, а да има подходящо обособена площ за пушене извън тях, уточни Алибегов.  

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт