Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как интелигентно да оползотворят пространството "умните градове" след 40 г.?

Симеон Щебунаев, Кралски институт на британските архитекти, Бизнес старт, 01.03.2019

Сред някои от най-впечатляващите изказвания на конференцията Knowledge City 2019, посветена на градовете на бъдещето, правят впечатление две презентации. Едната - на Георги Шопов, от Националния съюз на строителните предприемачи, по думите на когото "умни градове" не означава само по себе си решение, гражданите трябва да бъдат въвлечени в планирането, решаването, продукцията на тези градове. Другата, предизвикала с провокативността си презентация, е представена от Петър Статев, председател на "София Тех Парк", който посочва, че трябва внимателно да се подхожда към технологиите. Тези акценти открои и коментира Симеон Щебунаев, Кралски институт на британските архитекти, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Презентацията на Статев, по думите на Щебунаев, насочва към решения, които не са само умни, но и знаещи, не би трябвало веднага да се хвърляме на високи технологии, понякога и ниски технологии са решения на нещата, които ни трябват.

"След 40 години се очаква да имаме много големи климатични промени, може би ще имаме 600 града на планетата - тенденцията е такава, но предстоящите климатични промени в следващите 20 години може и да променят тази тенденция. Предполагам, че такива градове ще са доста компактни, заради интелигентното оползотворяване на пространството, дали ще е на висока гъстота, високи сгради или компактни сгради, това ще е бъдещето според мен", изрази мнението си Щебунаев.

Сред тенденциите на развитие на градовете на конференцията са откроени интернетът на нещата, отраженията върху икономиката на градовете на климатичните промени, ефективни политики за надзор на строежи, на качество на строежи, необходими за добрата градска среда, посочи още архитектът.

Гледайте видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес старт