Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун - своенравните лидери в опит за разчупване на леда

Валери Тодоров, журналист, Бизнес старт, 28.02.2019

Тръмп и Ким Чен-ун се нуждаят от споразумение. Това е една игра, коментира журналистът Валери Тодоров в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Изненади от втората среща между двамата лидери могат да се очакват поне що се отнася до протоколната част, посочи Валери Тодоров. "Очевидно диалогът е труден. На Тръмп му е необходим пробив по корейския въпрос. Все пак той сега извършва операция в „тила“ на Китай. Виетнам е символично място за провеждане на тази среща. Разоръжаването на Северна Корея е условието да се търси обединението на Северна и Южна Корея. Зад взаимното надлъгване стоят и реални възможности. Но смятам, че все още няма гаранции за ядреното разоръжаване на Северна Корея. Второ, ядреният клуб твърде много се разшири", допълни той.

"Ядрената заплаха не бива да се подценява. Ако Доналд Тръмп постигне общ език с корейския лидер, предсказуемостта в региона ще се засилва. САЩ гледат върху ядрената карта с по-широк периметър. Интересът на САЩ е да вкара в своята орбита Северна Корея".

Северна Корея е държава с много сериозно количество суровинни ресурси, подчерта журналистът. "Инвестиции са възможности, както и възвръщаемост от тях. През Китай, Русия и Южна Корея могат да постъпят инвестиции, от САЩ, а също и от други страни", уточни той.

Срещата ще е успешна: ако диалогът и нагласата на Северна Корея се подобрят; ако делото се продължи; ако се постигне споразумение, че срещу ядрено разоръжаване и отстъпки в ракетни технологии могат да се постигнат икономически насърчения; ако САЩ свалят част от ограничения спрямо Северна Корея; ако се насърчи Южна Корея да инвестира и да търси по-широк диалог със Северна Корея, посочи Валери Тодоров по темата за лостовете за раздвижване на ситуацията около Северна Корея.

Резултатът от срещата:

Още по темата

 

Последни новини
Още от Бизнес старт