Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви са нагласите на българите към европейските ценности?

Проф. д-р Росен Стоянов, преподавател в НБУ, Бизнес старт, 27.02.2019

Българите запазват консервативните си нагласи към образованието, като възпитанието и отношението към възрастните остават важни ценности. Това каза проф. д-р Росен Стояновпреподавател в НБУ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова. Той обяснява, че се наблюдава криза в доверието към образователната система.

„Също така има определена нагласа на недоверие към медиите. Преобладава недоверие към медиите като институции и доверие към журналистите“.

Конвенционалните медии все още имат голяма сила заради популярността си сред по-зрялата част от обществото, обобщи гостът.

Преподавателят уточни, че отношението на българина към ЕС е позитивно с лек уклон към съмнение заради факта, че от началото на демократичния процес стандартът на живот не се е вдигнал достатъчно чувствително за по-голямата част от обществото. Но все пак в европейското изследване за ценностите българите заявяват, че има положителни промени, които се усещат, коментира той.

Според проф. Стоянов това, което застрашава стабилността на ЕС, е възходът на евроскептицизма. 

„Продължават някои управляващи от определени институции да се държат леко неадекватно, но според мен това вече е минало. Предстоят нови избори, нови ръководни фигури и нови представители на всяка една от държавите членки в Европейския парламент. Аз лично гледам с оптимизъм.“ 

Българите са поставили положителна оценка на демократичната система, сочи изследването. Той смята, че българите са толерантни, но предимно към семейството си и приятелския си кръг. Стоянов поясни, че българите са толерантни към чужденците и проявите на различно мнение.

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт