Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какъв ще е ефектът от премахването на високите такси при трансграничните плащания в ЕС

Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в ЕП, Бизнес старт, 27.02.2019

Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в ЕП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в ЕП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България и страните извън еврозоната има изключително високи такси за преводи в евро за останалите европейски държави. В България тези такси са най-високи. Таксите на международните преводи ще трябва да се приравнят към таксите за преводи в България, които в момента са на стойност между 1 лев и 5 лева. Това каза Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в ЕП, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По време на дебатите в Европейския парламент за приемането на регламента, който премахва високите такси при трансгранични плащания в Европейския съюз (ЕС) е имало няколко спорни момента, коментира тя.

"В единият случай е имало спорове, че този регламент влиза в сила няколко месеца, след като вече е бил договорен. Той ще влезе в сила от декември 2019 г. Обикновено на един регламент му отнема една или две години, за да стане валиден. Друг важен казус е дали той може да обхване всички европейски валути".

ЕП е настоявал регламентът да важи за всяка валута в съюза. Според нея 80% от разплащанията в ЕС са в евро, така че новите промени ще облекчат голяма част от хората.

„Има система, която банките използват за парични преводи именно в евро. Поради това преводът се случва бързо и доста по-евтино. Точно затова беше нужна намесата на европейските институции, за да можем да направим така, че единният пазар наистина да може да бъде единен навсякъде и да няма разлика в качеството на услугите при европейците в еврозоната и извън еврозоната. Преводите в еврозоната струват много малко или нищо.“

Банките може да решат да компенсират печалбите от тези такси по други начин, коментира тя.

„Тази регулация може да подтикне към иновации от страна на телекомите и банките, които рядко иновират в тази насока. Различни видове приложения могат да заменят услугите, които един телеком предлага“.

Новият регламент цели да намали и прекалено високите разходи за превалутиране, както и да осигури по-голяма прозрачност при таксите за плащане с карта и теглене на пари от банкомат в чужбина, обясни Майдел.

Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт