Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Добрият и лошият опит са полезни за градовете на бъдещето

Светлана Ломева, изпълнителен директор, Асоциация за развитие на София, Бизнес старт, 25.02.2019

Най-малко 2 причини правят конференцията Knowledge City 2019 - Градове на бъдещето, организирана от Investor Media Group, изключително важна. Едната е, че тя събира бизнеса и администрацията. Иновативният и динамичен бизнес и общината, която дава рамката за иновациите, дава възможност на бизнеса да създава иновации, имат съвместна цел да направят живота на гражданите по-добър. Другата причина е международното участие - на лектори от много иновативни градове в Европа, носи опита им със своите добри и не дотам добри примери. Такова мнение застъпи Светлана Ломева, изпълнителен директор на Асоциация за развитие на София, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Ломева посочи още намерението на някои градове да се отказват от част от иновативните проекти, които се е е установило, че не са достатъчно добри. В Барселона са създали една от първите системи за информиране на гражданите за паркиране в централна градска част. Паркирането е толкова динамичен процес, че системата не дава толкова добра информация на гражданите докато стигнат до посоченото място, поради това се отказват от нея.

"Иновациите са много скъпо удоволствие, в което се инвестират много пари, понякога отнемат и доста време и ние имаме късмета да се учим от тези градове, които и финансово са много по-добре и да използваме както добрите практики, така и тези, които не са достатъчно работещи, за да можем да си направим анализите", посочи още Ломева.

Що се отнася до столицата, Ломева каза, че са от значение и местата, където могат да се случват такива иновативни събития, за първи път на територията на София е създадена през миналата година лаборатория за иновации, един хъб, в който се събират и учените, и университетите, бизнеса, да обменят идеи и много организации провеждат там събитията си.

Един от акцентите на конференцията ще бъде и мобилността.

„Един тестови проект на „Зелена София“ беше за електрическите велосипеди на Витоша. Тествахме го, оказа се, че изключително добре работи, за съжаление, в тестовия проект имаше възможност само за 10 такива велосипеди. Оказа се, че нормативната уредба така е направена, че нямаме право с електрически велосипеди  да се качваме на Витоша. Бяха предприети мерки за промяна на нормативната уредба и се надявам, че тази година ще има двойно, тройно и четворно повече велосипеди, с които гражданите ще могат да се качват на Витоша и по този начин да се намали автомобилното присъствие там“, сподели Ломева.

Гледайте повече във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес старт