Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как България може да спечели от митата на Тръмп върху европейския автомобилен внос?

Любомир Станиславов, изпълнителен директор на "Аутомотив Клъстер България", Бизнес старт, 20.02.2019

Въвеждането на 25%-ни мита при вноса на европейски автомобили в САЩ ще доведе до сериозна криза за производителите на Стария континент. Вероятно е това да има положителен ефект върху българската автомобилна индустрия, тъй като възможностите за европейските производители в страни като нашата са големи и те биха им помогнали за справянето при една бъдеща рецесия. Това каза Любомир Станиславов, изпълнителен директор на "Аутомотив Клъстер България", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Глобалната автомобилна индустрия вече достигна своя пик – световното производство надмина 100 млн. превозни средства годишно. На база събития, които се случват в САЩ през последните години и търговската война, негативни фактори вече са факт - китайският пазар изпита спад на продажбите на автомобили за пръв път от десетилетия, което се отрази на автомобилната индустрия по цял свят. Подобна нова търговска война би довела до сериозна рецесия в сектора“.

Още по темата

Още по темата

Според Станиславов въвеждането на тарифи от администрацията на президента Доналд Тръмп все пак остава относително малко вероятно.

„Въвеждането на такъв данък в САЩ би повишило цените на европейските коли с по около 10 хил. долара, което ще направи производителите от Стария континент неконкурентоспособни“.

Налозите ще бъдат удар и за технологичното развитие на сектора в Европа, отбеляза той.

„Автомобилната индустрия е на прага на революция – навлизането на електронни и автономни автомобили. Не е ясно кои производители ще оцелеят след нея. Налагането на тези тарифи цели да възпре високотехнологичните компании, които в момента превъзхождат част от останалите производители“.

Повече по темата вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт