Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ситуацията с венецуелските преводи в българска сметка е била рискова по начало

Адв. Христо Копаранов, Адвокатско дружество "Попов, Арнаудов и партньори", Бизнес старт, 14.02.2019

Преди да има решение на съд не може да се каже дали по казуса с блокираната от прокуратурата сметка, по която са получавани преводи от Венецуела, става дума за изпиране на пари,  по смисъла на закона трябва да се знае, че имуществото е придобито от престъпна дейност. Но има индикации за това: огромните суми, използването на доверителна сметка на адвокат, които по принцип се използват за адвокатска дейност. Това уточнение направи адв. Христо Копаранов, Адвокатско дружество "Попов, Арнаудов и партньори", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Адвокатът обясни и за какво се използват доверителните сметки - за плащане на такси, на хонорари, за извършване на типична адвокатска дейност, представляваща клиента. Според изнесената в публичното пространство информация не става дума за такава дейност, защото друг е характерът на преводите от въпросната сметка. 

"Предвидените от закона мерки за превенция на изпирането на пари се отнасят до банките, като задължени лица, така и за адвокатите, които също биха могли да бъдат задължени субекти по смисъла на закона. В случая и банката и адвокатът имат задължения да установят клиента и действителния собственик на клиента и за текущо наблюдение на сделката, която също е трябвало да бъде проверена по-подробно и докладвана на ДАНС като информация", посочи адв. Копаранов.

Според казаното от адвоката задължените субекти, в това число и банките, са задължени да извършват оценка на риска, определят рискови фактори, след това клиентите се класифицират на база на тези рискови фактори. "В случая става дума за огромни суми и доверителна сметка, което означава, че тази ситуация трябва да се класифицира като рискова и е трябвало да се изискат определени документи и информация още преди започването на отношенията с клиента на банката".

 Той разясни, че особеностите на адвокатската сметка са, че титулярят е адвокатът, това вижда и банката, но парите по тази сметка не се считат за имущество на адвоката, а на неговите клиенти. И по тази причина банката не вижда кой е реалният собственик, но когато има индикация за пране на пари на база на оценката на риска и правилата, които са основани на тази оценка, задължените субекти трябва да предприемат мерки. Адвокат Копаранов уточни, че Венецуела не попада в списъка на високорисковите държави, за които ДАНС е публикувала такъв списък вчера.

По думите на Копаранов и по стария закон са били задължителни такива проверки за произхода на средствата и за истинския собственик на клиента.

Още подробности по темата гледайте във видео материала.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт