Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

"Малкото е много" - каузата, която подкрепя успешната реализация на хора с увреждания на трудовия пазар

Анна Адамова, програмен директор на Български център за нестопанско право, Бизнес старт, 14.02.2019

Базарът на социалните предприятия „Малкото е много“ ще се проведе на 16-и и 17-и февруари. Тази година ще участват 13 организации. Немалка част от тях работят с хора с различни увреждания. Това каза Анна Адамова, програмен директор на Български център за нестопанско право, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"На базара хората могат да подкрепят и други каузи чрез покупките си. Част от организациите работят с талантливи младежи, деца с нисък социален статус, като им помагат да развиват своите възможности, за да се реализират успешно на пазара на труда".

Има организации, които подкрепят производството на фермерски продукти. Каузите са много разнообразни, коментира Адамова.

"За последните две издания в програмата, в които 10 граждански организации са подкрепени да стартират своята бизнес идея, са реализирани над 120 хил. лв. и над 1200 души са подкрепени".

Програмата „Предприемачество за нестопански организации“ има няколко етапа. Започва с подбор на организации, които се включват в поредица от обучения, за да развият по-добре своя бизнес план, да правят годишни прогнози за разходи и приходи, обясни тя.

В подготвителния си период организациите се срещат с хора от бизнеса, разказа Адамова.

"Накрая организациите подават финален вариант на своя бизнес план и се включват в конкурс за най-добър бизнес план на НПО. В конкурса те се явяват пред жури с хора от бизнеса и потенциални инвеститори. Най-добрите 5 организации биват подпомогнати с част от наградния фонд, който е на стойност 40 хил. лева“.

Третият етап включва менторска подкрепа, допълни тя.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт