Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Тодор Николов: Търговската война повлия добре на икономиката на САЩ

Тодор Николов, финансист, Бизнес старт, 12.02.2019

Тодор Николов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тодор Николов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съчетанието на "всички облаци", надвиснали над световната икономика е най-голямата опасност за растежа ѝ.Това заяви финансистът Тодор Николов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов по повод думите на Кристин Лагард, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), че "четири облака" са надвиснали над световната икономика.

"Има леко пресилване в изказванията, защото това, което се случи през 2008 г. и последвалата криза беше много по-тежко от това, което виждаме като предпоставки да се случи със световната икономика. Хубавото е, че се действа изпреварващо и икономисти и политици си дават сметка за рисковете, оттук нататък да се предприемат мерки, за да се минимизира въздействието им", каза още Николов.

Спирайки се на първата опасност, дефинирана от г-жа Лагард, Николов посочи влошените търговски отношения на Китай и САЩ.

"Виждаме негативното отражение върху цялата световна икономика, очевидно е, че ще се намалят процентите на нейния ръст. МВФ вече преразгледа своите очаквания - не можем да очакваме ръст от 3,5 %, вероятно ще е в рамките на 3% - 3,3%".

По отношение на активните преговори между двете страни, финансистът определи като важен въпрос разумното използване на инструментите в търговската война.

"Резултатите от търговската война, която има за цел да защити американската икономика, вече се виждат.  Факторът, който влияе зле на световната икономика, влияе добре на американската", посочи Николов.

Целия коментар на финансиста гледайте във видео материала.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт