Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Освен добро заплащане младите лекари търсят и добра реализация

Д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването и проф. Борислав Китов, председател на акредитационния съвет към БЛС, Бизнес старт, 12.02.2019

Ще задържи ли държавата лекарите в България, ако плаща възнаграждението им по време на специализацията им, каквато е целта на промяна в наредбата за придобиване на специалност, която очаква съгласуване от здравното министерство? "Тази наредба решава много малка част от кадровия проблем в здравната система, който не само е много тежък, но лимитът от време за решаването му се скъсява непрекъснато". Това мнение изрази Д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Страната ни е една от най-бедните страни в Европа, бълва медицински кадри, бедна България готви най-скъпо платените за едно общество кадри за богата Западна Европа, което е пълен парадокс. Никой не си поставя задачата да изясни защо това се случва. Най-често причината е, че възнагражденията у нас и в Западна Европа са коренно различни, което е неоспорим факт. Но по-големият проблем у нас са тежките диспропорции във възнагражденията между лекарите. Има ситуации на трицифрени заплати и ситуации на петцифрени заплати. Това доведе до фаворизиране на определени специалности в медицината и подценяване на базови специалности. Нямаме педиатри вече, патоанатоми, цялата система се крепи на 60 - 65 патоанатоми в страната. Работата и на най-великия хирург зависи от работата на хистолога, каква  диагноза  ще даде по време на самата операция. Не може да има заплата 700 лв. и заплата 50 хил. лева. Ако продължаваме да си затваряме очите и да мислим, че с тази наредба решаваме проблема, това е голяма грешка", каза д-р Виткова.

На следващо място е изборът на младите хора, които се насочват към държавна поръчка, нормално, по думите на д-р Виткова е колкото време е издържало този студент обществото, толкова да работи с договор за него след завършването си. На базата на този договор всеки прави своя избор - ако иска да напусне страната, плаща образованието и тогава заминава.

Според д-р Виткова има много начини да се насочат хората към дефицитните специалности. Те могат да се промотират още в хода на обучението като атрактивна, перспективна специалност. "Перспективите са финансови, но и професионални. Когато пред себе си нямаш лидер да следваш професионално, какво от това, че си затворен в един кабинет и са ти сложили един ехограф. Парадоксите в системата от професионална гледна точна са много големи. Но управниците, които трябва да го решават са недалновидни и подхождат непрофесионално", каза още д-р Виткова.

"Няма да можем да задържим лекарите само с парите, защото той търси своята професионална реализация в самата дисциплина, с която се занимава. Това ни накара от ЛС да се опитаме да стимулираме именно тяхната професионална реализация, като финансираме научни проекти, участие в научни конгреси, което все пак дава възможност и за професионална реализация в стараната. Що се отнася до качеството на медицината в България, в наши лечебни заведени, особено в университетските, вече има оборудване, което е на над средното европейско ниво", каза проф.  Борислав Китов, председател на акредитационния съвет към БЛС.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт