Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво могат да предложат САЩ за обогатяване на европейските източници на природен газ?

Галина Александрова, журналист 3е-news, Бизнес старт, 12.02.2019

Държавният секретар на САЩ започна обиколка на европейски страни, доколко тя има за цел агитация за спирането на "Турски поток" коментира Галина Александрова, 3е-news, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Обикновено зад геополитиката стои силен икономически интерес. В конкретния случай и момент икономическият интерес на САЩ е да се отвори пазар за американските компании. В този случай, който е довел Помпео в Европа, става дума за големите инфраструктурни проекти в газовата област. "Северен поток 2" дълго време конфронтираше САЩ и ЕС, по специално Германия и САЩ. Друг проект е този, наречен "Турски поток", защото стигна до Турция и ще продължи за да захранва турската газова система. България предвижда отделен проект, който е комбинация от няколко проекта: отваряне на по-широк вход за внос на газ от Турция, изграждане на отсечката Гърция - България, която ще свърже двете системи и ще позволи внос на газ и от Азербайджан и от други доставчици, изграждане на отсечката към Сърбия и към Македония, довършване на газопровода от Румъния към България, да има реверсивност, изграждане на газова борса, да може природният газ да се продава на търговски начала и участие на България в терминала Бургас - Алексадропулис", посочи Александрова. 

Това, което могат да предложат САЩ, е шистов газ, който произвеждат, петрол, посочи още Александрова. "А това, което искат, е да отворят повече вратата към платежоспособна Европа, те могат да продават енергията си както на базата на европейската платежоспособност, така и на базата на европейското законодателство, което гарантира достъп до газопреносната мрежа. Това означава, че ако се построят двата регазофикационни терминала, щатските компании ще имат по-голям достъп и възможност за реализация".

Александрова посочи какви са интересите на Европа и на България при евентуално партньорство с американски компании. "Да разнообрази източниците си на доставка на природен газ и маршрутите, както се случва с т.нар. "Турски поток", така и от разнообразяване на източниците на самия газ. САЩ е такъв източник, проблемът е, че ще струва по-скъпо".

Още по темата гледайте във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес старт