Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кметът на Париж Ан Идалго погна Airbnb за публикуване на 1000 нелегални реклами

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 11.02.2019

Париж. Снимка: Christophe Ena/AP/SIPA Париж. Снимка: Christophe Ena/AP/SIPA

Париж съди компанията за отдаване под наем на частни жилища Airbnb за публикуване на 1000 нелегални реклами на имоти, което може да струва на компанията повече от 12,5 милиона евро (14 милиона долара). Това е заявил кметът на Париж Ан Идалго в интервю за Ройтерс, публикувано в неделя.Това посочи в технологичния си коментар Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Според френския закон собствениците на жилища в Париж могат да отдават имотите си за краткосрочен наем за до 120 дни в годината. Рекламите трябва да включват регистрационен номер, за да се помогне на властите да следят дали наемите не са по-дълги. Незаконното туристическо настаняване води до повишаване на наемите и причинява неприятности на жителите. „Достатъчно! Реших да потърся отговорност от тези сайтове“, написа в Twitter Ан Идалго. Тя обвинява компанията, че е включила в сайта си 1000 нерегистрирани апартамента, като всяко незаконно включване се наказва с глоба от 12 500 евро", каза Попов.

Другата тема в коментара на журналиста засяга Ню Йорк като едно от избраните места за втората голяма централа на Amazon.com след тази в Сиатъл. Заради противопоставяне на местно ниво  Amazon преосмисля установяването на част от новата си централа в Ню Йорк, поради проблемите, които среща в големия град. По думите на главния редактор гигантът в електронната търговия все още не е закупил или наел земя за проекта в града, което може да улесни евентуалното му напускане, разкриват източниците пред Post, който е собственост на главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос.

"Ръководители на Amazon са провели неотдавна вътрешни разговори за преоценка на ситуацията в Ню Йорк и проучват алтернативи, Amazon не е отговорила на молбата на медиите за коментар. Компанията съобщи през ноември, че се разширява, като планира към централата си в Сиатъл да прибави над 25 000 работни места в Ню Йорк и околностите на Вашингтон. Най-голямата компания за електронна търговия в света планира да вложи 5 млрд. долара в двата нови обекта в Лонг Айлънд Сити, в квартал Куинс в Ню Йорк, и в Арлингтън, щата Вирджиния", посочи още Попов.

Още от света на новите технологии четете на Investor.bg.

Гледайте целия коментар във видео материала.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт