Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България произвежда най-качествения шафран в света

Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, Бизнес старт, 08.02.2019

България произвежда най-добрия по качество шафран в световен мащаб. Лабораторните анализи от Швеция, Англия, Франция и Германия го доказват. Това каза Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Тахиров посочи, че лидери в производството на подправката в световен мащаб са Иран, Италия, Испания и Гърция, що се касае количеството. България вече се нарежда на 5-то място, отбеляза той.

У нас вече има над 5 хил. дка, засети с шафран. Производителите са над 6 хил... Обикновено в начален етап те започват с обработката на малки площи от по 1-2 дка. Вече има и производители с по около 60 дка“.

Тахиров коментира и инвестициите в засаждането и отглеждането на подправката. Според различния вид те варират от 1500 до 4000 хил. лв., отбеляза той.

В зависимост от отглеждането от 1 дка се получават от 1 до 3 кг шафран. Килограм от подправката обикновено струва около 10 хил. лв. Цената му обаче може да достигне до между 10 и 20 хил. евро“.

Повече по темата вижте във видео материала.

 

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт