Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Вносът на диви животни у нас: Изпълнява ли ролята си Агенция Митници?

Явор Гечев, Фондация „Четири лапи“; Руслан Сербезов, експерт, Бизнес старт, 07.02.2019

Руслан Сербезов, експерт, Руслан Сербезов, Фондация "Четири лапи". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Руслан Сербезов, експерт, Руслан Сербезов, Фондация "Четири лапи". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вносът на диви животни у нас се следи от Агенция Митници. Основният проблем обаче се поражда от факта, че държавата реагира едва след като животното вече е при собственика си. Това каза Руслан Сербезов, експерт, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Дивите животни трябва да бъдат спирани още при митническата проверка и държавата да започне да търси отговорност от търговеца. Има практика те да бъдат връщани в страната, от която идват, но това трябва да се случва именно на ниво Митници“.

Според Явор Гечев, Фондация „Четири лапи“, липси в законовите текстове няма.

„Според закона след закупуването на диво животно, то се регистрира в Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Регулацията трябва да се изпълнява обаче още при вноса. Много по-лесно е да се конфискува животното тогава и да се наложи съответната глоба. Инспекторите няма как да влязат в дома на собственика и да му отнемат животното, процедурата става много по-тромава“.

Гечев коментира опит на фондацията за закупуване на диво животно от онлайн търговец, като процесът се оказва изключително лесен.

След като собствениците на тези сайтове не въвеждат ограничения, държавата трябва да се намеси... Незаконната търговия с диви животни заема трето място като обем след търговията с наркотици и оръжие“.

Повод за разговора бяха няколко случай от последните седмици на свободно разхождащи се диви животни у нас.

В края на миналия месец жители на Пловдив станаха свидетели на свободно разхождащ се каракал в близост до хотел "Марица". Малко по-късно стана ясно, че животното е отглеждано в домашни условия и не е регистрирано в РИОСВ.

По-рано тази седмица змия избяга от зоомагазин в пловдивски мол.  

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт