Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Мерки на ЕС ще стимулират онлайн търговията между държавите членки

Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите, и адв. Христо Копаранов, адвокатско дружество "Попов, Арнаудов и партньори", Бизнес старт, 04.02.2019

Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите, и адв. Христо Копаранов, адвокатско дружество "Попов, Арнаудов и партньори". Снимка: Bloomberg TV Bulgaia Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите, и адв. Христо Копаранов, адвокатско дружество "Попов, Арнаудов и партньори". Снимка: Bloomberg TV Bulgaia

Въвеждането на еднакви правила в Европейския съюз (ЕС) за потребителите, пазаруващи през интернет и на място, ще повиши потребителското доверие и сигурността на търговците, като ще стимулира трансграничната търговия. Около това мнение се обединиха Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите, и адв. Христо Копаранов, адвокатско дружество "Попов, Арнаудов и партньори", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Гостите направиха коментара си по повод на информация, че европейска директива предвижда еднакви правила за онлайн потребителите и пазаруващите във физически магазини при закупуването на дефектен продукт.

Райков отбеляза няколко промени, заложени в документа.

Към момента търговецът има право да избере как да удовлетвори рекламацията на потребителя – ремонт, отстъпка от цената, замяна на стоката, разтрогване на договора. Сега европейската директива предвижда този избор да е на потребителя, пак с някои ограничения“.

Да се развали договор би било възможно, след направата на няколко опита да се уреди рекламацията, поясни Копанаров.

Българското законодателство предвижда отбива от цената на стоката или развалянето на договора да са едни крайни мерки“.

Според адвоката мерките на ЕС ще повишат потребителското доверие, но и това на бизнеса, тъй като сред неговите представители има голяма несигурност за различните правила в отделните държави членки.

Бизнесът също има нужда от ясни и единни правила в целия ЕС, за да може да се стимулират и трансграничните продажби. Това е много съществено, особено за онлайн търговията“.

Вижте целия разговор във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт