Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Общините нямат достатъчно средства за поддържането на малките язовири

Проф. д-р инж. Димитър Кисляков, председател на Българското дружество по големите язовири и преподавател в УАСГ, Бизнес старт, 30.01.2019

Проверките на язовирите в България продължават и до днес периодично и редовно. Извършват се все по-компетентно и процедурата се изглажда. Това каза проф. д-р инж. Димитър Кисляков, председател на Българското дружество по големите язовири и преподавател в УАСГ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Големите язовири, които са над 160, се стопанисват от „Напоителни системи“, НЕК и ВиК дружествата. Голяма част от язовирите бяха прехвърлени на общините, които нямаха ресурса да ги поддържат. Поради липса на експлоатация станаха аварии".

Сериозните проблеми са при малките язовири, заяви той.

„При големите язовири е ясно кой е собственикът и кой е операторът. Там има квалифициран персонал и бюджети. Тяхното състояние се следи. Малките язовири бяха прехвърлени на общините, като те нямат финансов ресурс, за да провеждат пълноценна експлоатация“.

Най-често се констатират проблеми като обрасъл въздушен откос, нарушена облицовка на водния откос, непредвидени опасни слягания на короната на язовирната стена, липса на измервания и други, обясни Кисляков.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес старт