Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Приключва ли порочната практика с манипулирането на километражите на автомобилите?

Малинка Бондаренко, СБА, Бизнес старт, 28.01.2019

Малинка Бондаренко, СБА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Малинка Бондаренко, СБА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Създаването на общата платформа по идея на евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), в която всички пунктове за годишни технически прегледи в ЕС да подават информация за реалния километраж на всеки автомобил, ще позволи проверката на превозното средство и ще проследи реалния пробег от самото му производство. Това коментира Малинка Бондаренко, Съюз на българските автомобилисти (СБА), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"1/3 от употребяваните автомобили, които се внасят в България, са с манипулирана информация за изминатото разстояние. В действителност автомобилите още с влизането си в страната вече са с превъртян километраж. Ако отидете в една автокъща за автомобил втора употреба, може би няма да попаднете на такъв, който да е над 160 000 км. и да е над 10-15 г. Това е сериозен проблем, тъй като дори в Германия превъртането на километражите подлежи на строга санкция – предвижда се сериозна глоба и затвор до една година".

Проблемът се състои в това, че изтичат милиони евро за автомобили, които са с много по-лоши показатели, много по-амортизирани от средствата, които се изразходват за тях, посочи Малинка Бондаренко.

Вписването на километража не е нещо ново, а датира от 2012 г. с новата система, която изисква вписване на данни при извършване на периодичен технически преглед, разкри гостът.

Идеята на Андрей Новаков е да не се правят спекулации и да не се манипулира километража, напомни Бондаренко. Факт е, че е трудно доказуемо лицето манипулатор. С напредването на технологиите се развиват и начините на манипулиране, отбеляза още председателят на СБА Младост.

Последни новини
Още от Бизнес старт