Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ниски очаквания за печалба на Intel разочароваха инвеститорите

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 25.01.2019

Най-големият производител на чипове в света Intel последва мрачните прогнози на конкуренти като SK Hynix, Texas Instruments и STMicroelectronics с ниски очаквания за приходи през текущото тримесечие. Макар че инвеститорите бяха подготвени за по-лошо представяне при конкурентите и реагираха положително, те се надяваха на доста повече от Intel. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„За текущото тримесечие Intel очаква приходи от само 16 млрд. долара, което би било малко по-малко в сравнение със същия период на миналата година“.

Глобалните производители на чипове понастоящем се борят със свръхпредлагането и високите нива на запаси, свиващия се пазар на смартфони и намаляващото търсене от страна на криптоминьорите, отбеляза Попов. Голяма част от всичко това е свързана и с търговския спор между САЩ и Китай, поясни той.

Intel има дял от около 99% от пазара за чипове, които работят със сървъри, машините, които осигуряват гръбнака на интернет и корпоративните мрежи. През четвъртото тримесечие приходите от този бизнес дял са се повишили с 9%, което е рязко забавяне спрямо третото тримесечие, когато продажбите на тази единица нараснаха с 26%“.

Още по темата

Глобалните доставки на персонални компютри, пазарът, който генерира за Intel по-голямата част от печалбата, се сви с 4,3% през четвъртото тримесечие, показват данни на Gartner Inc., каза главният редактор.

„И все пак, подразделението на Intel, което произвежда процесорите за компютри, показва подобрение на продажбите през този период, дори и на забавящия се пазар. Приходите са се повишили с 10% спрямо предишната година до 9,8 млрд. долара. Докато обемите са намалели, средните продажни цени са нараснали както за десктоп чипове, така и за тези за лаптопи“.

Вижте целия коментар във видео материала.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт