Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Големите 5 на технологичната индустрия са отделили над 64 млн. долара за лобизъм през 2018 г.

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 24.01.2019

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Google, Amazon.com Inc. и Facebook Inc. са поставили рекорди за себе си по отношение на разходите за лобиране през 2018 г. Включвайки и разходите на Microsoft (9,5 милиона долара) и Apple (6,6 милиона долара), голямата петица на индустрията е отделила 64,3 млн. долара за воденето на многобройни законодателни и политически битки през 2018 г. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Подразделението Google на Alphabet Inc. е изразходвало повече от 21 млн. долара, за да повлияе на властите във Вашингтон в година, в която главният изпълнителен директор Сундар Пичай се появи за първи път пред Конгреса. Гигантът в търсенията, който е похарчил 4,9 милиона долара през последните три месеца на годината, според данни до регулатора, надмина предишния си рекорд от над 18 млн. долара от 2017 г.

Amazon.com Inc. съобщи, че е похарчила 3,7 милиона долара през четвъртото тримесечие, като е достигнала общо 14,2 милиона долара за годината - повече от рекордните 12,8 милиона долара, които компанията похарчи през 2017 г., отбеляза Попов.

Въпреки че онлайн търговецът на дребно се сблъска с по-малко проблеми от страна на Вашингтон, отколкото Facebook и Google, той също получи критични забележки, включително твърденията на Тръмп, че не плаща справедлив дял от разходите за пощенски услуги в САЩ, за да доставя своите пакети“.

Facebook е похарчила близо 13 млн. долара за лобиране, докато се занимаваше с опустошителните последици от скандалите за неприкосновеността на личния живот, свидетелските показания пред Конгреса на неговия главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг и уязвимости в данните, коментира главният редактор.

През това тримесечие социалната мрежа е похарчила 2,83 млн. долара. През 2017 г. Facebook изразходва повече от 11,5 милиона долара за лобиране, това бе досегашният рекорд на социалната мрежа“.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт