Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Заради новите правила на ЕС: Google може да изтегли Google News от Европа

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 22.01.2019

Снимка: Google /Bloomberg Снимка: Google /Bloomberg

Американската технологична компания Google обмисля изтеглянето на Google News от Европа заради спорния нов закон за авторското право, над който работи Европейския съюз (ЕС), даващ право на издателите да изискват пари от подразделението на Alphabet Inc., Facebook Inc. и други уеб платформи, когато малки фрагменти от техните статии се появяват в резултатите от търсенето на новини или се споделят от потребителите. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

ЕС планираше да финализира закона в началото на тази седмица, но това бе отложено поради несъгласие между държавите членки относно някои елементи от пакета, припомни главният редактор.

Голяма част от страните членки на блока се обяви против законодателното предложение дори и в "компромисния" му вариант, предложен в рамките на румънското председателство на Съвета на ЕС. Държавите, които не подкрепиха реформите, са Германия, Белгия, Холандия, Финландия, Словения, Италия, Полша, Швеция, Хърватия, Люксембург и Португалия“.

Отделно от това, новите правила за авторските права ще изискват от Google и Facebook активно да възпрепятстват появата на музикално съдържание, видеоклипове и друго защитено с авторски права съдържание в техните платформи, ако притежателите на права не им предоставят лиценз, добави Попов.

„Въпреки закъснението ЕС би могъл да постигне съгласие по правилата през следващите месеци според двама представители на съюза. Но ако депутатите не успеят да се споразумеят до пролетта, когато има избори за Европейския парламент, процесът ще бъде отложен до края на тази година“.

Компанията не очаква сериозни финансови в случай, че пристъпи към подобни мерки, отбеляза главният редактор. 

„Google твърди, че не печели пари от новинарската си услуга, така че е малко вероятно оттеглянето да доведе до финансов удар. Но резултатите от новини карат мобилните потребители да се връщат към своята търсачка, където често въвеждат други заявки, които генерират доходоносни рекламни приходи. Google също така се конкурира с конкурентни услуги за мобилни агрегатори на новини от Apple Inc. и Facebook“.

Вижте целия разговор във видео материала.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт