Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как политиците и технологиите променят световните вериги на доставка - акцент в Давос

Гл. ас. д-р. Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания към БАН, Бизнес старт, 21.01.2019

В момента веригите на доставка се преформатират, защото ние преоткриваме всеки аспект на бизнеса благодарение на новите технологии изкуствения интелект. Това заяви гл. ас. д-р. Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания към БАН, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Може да различим две големи групи страни, спомена Антон Костадинов. Тези, които биха искали да развият регулации по отношение архитектурата на правилата на електронната търговия, и тези, за които това не е приоритет, уточни той.

"В момента се развиват най-различни платформи, които преформатират бизнеса и живота ни. Те се появиха и доказа своята разходна ефективност. Благодарение на тях все повече фирми излизат на световния пазар. Adidas е пример за компания, в която се осъществява процеса на роботизация. Те връщат някои от продуктите си в заводи в Германия, където цената на работната ръка е доста висока, но когато се използва роботизация, необходимостта от човешка намеса е малка".

Наблюдаваме фрагментация в глобалната търговия, отбеляза гостът по темата за търговската война между САЩ и Китай. "Важно е да се постигне баланс между защита на бизнеса и отварянето му за търговия към света. Американците не биха искали да изгубят своето глобално иновационно лидерство. От друга страна, Китай се опитват да бъдат максимално отворени като търговски контракти. Подходите им са коренно различни. Китай осъзнават източниците на напрежението в САЩ и се опитват да го тушират. Ако Китай ребалансира своята търговия със стоки и услуги, това ще се отрази върху търговските баланси в другите страни. Дали 90-дневното споразумение ще бъде търговско такова – смятам, че по-скоро не, допълни той.

Българските фирми или тези с предимно българска собственост разполагат с остарели бизнес модели, твърди гл. ас. д-р Антон Костадинов. "Трябва да се разработят нови актуални модели, свързани с изкуствения интелект и екосистемите", счита той.

По повод твърденията за забавянето на икономическия растеж Антон Костадинов поясни, че показателите за световната икономика могат да бъдат тълкувани наистина като възможна рецесия. "Търговията със стоки се забавя. Търговията с услуги обаче се ускорява", разкри обаче той.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт