Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Джон Богъл - визионерът, вдъхновил мнозина инвеститори

Красимир Атанасов, финансов анализатор, Бизнес старт, 21.01.2019

Мисията на Джон Богъл бе да помогне на обикновения инвеститор. Това заяви финансовият анализатор Красимир Атанасов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Основателят на Vanguard Group стартира първия си фонд през 1975 г. В първите години неговата пасивна стратегия не предизвиква голям интерес. В дългосрочен план обаче се оказва печеливша", допълни той.

Атанасов коментира един от съветите на Богъл - инвеститорите да внимават, когато начело на взаимните фондове стоят т.нар. "звездни мениджъри".

"Дейността на "звездните фонд мениджъри" до голяма степен се свързва с маркетингови трикове. Немалка част от тях забогатяват с тези безобразни за мен такси от 2% и 20% от доходността. Голяма част от тях разчитат и на късмет".

Фондовете на Vanguard Group са известни с ниските такси и комисиони, които събират от инвеститорите, затова Джон Богъл си отиде от този свят с богатство под 100 млн. долара, посочи финансовият анализатор. 

Българските пенсионни фондове също инвестират във фондовете на Vanguard Group. Това е нормална практика, отбеляза Атанасов.

Идеята на финансовото министерство за раздвижване на „спящите" акции от масовата приватизация в един общ фонд е разумен ход, стига да се изчистят някои спорни детайли, смята Красимир Атанасов.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт