Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Буров: Има нужда от осмисляне на данъците и правилно планиране на приходите в София

Ангел Буров, заместник-председател на Съюза на урбанистите в България, Бизнес старт, 18.01.2019

Едва ли ще има задълбочен дебат за липсата на пари за инфраструктура и поддръжка на зелените площи в столицата през 2019 г., когато има избори. Но обществените организации вече са създали рефлекса да задълбочават дебата в такива моменти. Това мнение изказа Ангел Буров, заместник-председател на Съюза на урбанистите в България, преподавател в катедра "Градоустройство" в УАСГ,  в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Една от тезите, които бяха застъпени на обществено обсъждане в "София Тех парк" в четвъртък беше, че качествената среда за живеене се прави с пари, а Столична община няма големи възможности към момента.

Буров направи разграничение на различните субекти, на които се издават разрешения за строеж на територията на столицата. Таксите за строителни разрешения в други страни са доста по-високи, а това е приход за общината. Но сред получаващите право на строителни дейности са както големи инвеститори, които са важни за общината, така и хора, които сами си построят жилище, както и предприемачи, чиито дейности са свързани единствено с изграждане на тяхната бизнес среда. Диференцирането на различните групи е необходимо.

Буров застъпи мнението, че определено има нужда от по-големи данъци, от осмисляне и правилно планиране на приходите, които постъпват.

Досега не са направени експертизи за жизнения цикъл на панелните блокове - конструктивните параметри, износване на материалите, сеизмичен риск. Поради големия брой на панелни сгради например в столицата, е възможно да се направи анализ, като се вземат параметри от някои типични системи, участъци от София, където има някаква хидрогеология, за да се обобщят данните, предлага Буров. 

По данните на демографията столицата вече няма естествен прираст на жителите, посочи Буров и поясни, че е необходимо да се взимат решения доколко ще се позволи миграцията към столицата, дори от страна на чужденци, доколко ще се допусне това да става, с оглед на сигурността. 

"Дълги години ние сме с представата, че София расте стремглаво нагоре като брой жители. Всъщност статистиката показва, че в София вече няма естествен прираст. Нямам точни данни в момента пред мен, но механичният прираст според мен до голяма степен се сведе до по-малки числа, отколкото това, което беше преди 15 г., когато започваше подготовката на сегашния Общ устройствен план, който в момента е в действие. Да, има някаква динамика, но тя е много по-малка отколкото преди. Друг е въпросът какво бихме очаквали в бъдеще от гледна точка на миграция от други места. Доколко, от една страна, ще се позволи такова нещо чисто политически, доколко ще се удържи от гледна точка на сигурност, до каква степен ще има критерии за допустимост на бежанци и мигранти от други места, тъй като тази тема е глобална и тя засяга няколко милиарда човека в момента. И неминуемо ще дойде време, в което да се наложи ние да приемаме хора под някаква форма", каза Буров.

По отношение на жилищния фонд на столицата Буров обясни съществуващото напрежение - съществуват жилища, но те не са на предпочитани места, а от друга страна има голям брой жилища, които са блокирани и не се дават под наем поради различни причини. Защо е така предстои да се разбере и да се реши проблемът, каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт