Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българските автобусни превозвачи искат да се ограничи политиката на унищожение на бизнеса им

Петър Захариев, Национално сдружение на автобусните превозвачи, Бизнес старт, 18.01.2019

Петър Захариев Петър Захариев

Три основни фактора водят до свиване на работата и приходите на българските автобусни превозвачи. Тол системата на таксуване, която би оскъпила цените на билетите за пътниците по дълги линии, нелоялната конкуренция от нерегистрирани субекти и либерализацията на автобусния транспорт, според разпоредбите на регламента на пакет Мобилност 1 на ЕС, която допуска присъствието без спазване на българските правила на чужди фирми, както и нелоялен дъмпинг на цените на българските превозвачи, което вече е факт (по линия София Букурещ). Това становище на автобусните превозвачи изрази Петър Захариев, Национално сдружение на автобусните превозвачи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Новата тол система води до едно драстично увеличение на таксите на превозвачите. При автобусните превози това веднага ще се отрази на цените на билетите. Затова и автобусните превозвачи искат да останат във винетната система на таксуване, защото тя е най-пригодна при обществен превоз на пътници, а така е и в ЕС за ползване на националните пътища. Те и сега плащат винетки за републиканската пътна мрежа. Превозвачите имат искания към правителството или да бъдат оставени в разпореждането на винетната система, или ако бъдат таксувани по тол системата да ползват преференциални такси.

"Ако от София до Бургас, при разстояние 400 км тол таксата, която още не е изяснена като параметри, предвещава високи такси, при 0,20 лв. на км и при средна натовареност от 40 души на автобуса, а това е висока натовареност, обичайната е много по-ниска, за тази линия цената на билетите трябва да е с 2 - 2,50 лв. по-висока. Затова ние настояваме да бъдем таксувани по винетната система или преференциално, защото извършваме социална дейност", посочи Захариев. 

Той даде в подкрепа на искането примери с превозите за малки населени места, където курсовете транспортират често по 5 - 6 до 10 пътника. Тогава тази дейност за превоз на пътници не е търговска дейност, а социална. В потвърждение на това той посочи примера на другите европейски страни, които в такива ситуации са изцяло дотирани от държавата.

Захариев коментира намаляването на автобусните превозвачи в страната и свивани на параметрите на бизнес и печалба поради другите конкурентни форми на транспорт. Освен с нелоялната конкуренция на нерегламентирани превозвачи, заетите в бранша ще бъдат подложени на конкуренция от страна на европейски фирми, които според регламент 1 на ЕС могат само с маршрутно разписание и декларация да започнат работа на нашия пазар, без да са ангажирани със спазване на вътрешните норми. Това става възможно с либерализацията на пазара на транспортни услуги, която ЕС изисква от страните - членки.

Повече от разговора очаквайте във видео материала.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт