Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Данъчната конкуренция е благотворна за единния пазар

Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна икономика, Бизнес старт, 16.01.2019

През последните няколко години някои държави в ЕС генерират някаква форма на частно превъзходство, или по-скоро форма на данъчна конкуренция. Тя е по-скоро благотворна за състоянието на единния пазар, тъй като държавите успяват да се конкурират помежду си и да дават възможно най-добрите условия на бизнеса.  Това мнение изказа Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Той коментира стартиралия от ЕК дебат за реформата на процеса на вземане на решения по данъчната политика на ЕС. В момента за такива решения се изисква единодушието на държавите членки, но в бъдеще това може да отпадне.  Освен това ЕС предлага пътна карта за постепенното и целенасочено преминаване към гласуване с квалифицирано мнозинство за някои аспекти от данъчното облагане.   

"Европейската комисия, предлагайки промяна в правилата за вземане на решения в данъчното законодателство, цели по-скоро страните - членки, които предлагат данъчно убежище и привличат много инвестиции, като Ирландия, които традиционно имат доста по-ниски  и приемливи за големите компании данъци и успяха да привлекат технологични гиганти, а това не се харесва много на големите европейски държави. В последните години наратива се излага по този начин, те генерират някаква форма на нечестно превъзходство. А ние я наричаме форма на данъчна конкуренция, която е по-скоро благотворна за състоянието на единния пазар". 

 

По думите на Николов това е сериозна тема, по която има възможност за един блокиращ глас на страна членка да промени тотално програмата и да не позволи на определен тип законодателство на европейско равнище да се промени. Според него за България това значи "по-скоро покрай сухото да изгори и суровото".

Тъй като ЕК, предлагайки подобна промяна на правилата за вземане на решение по отношение на данъчното законодателство, цели по-скоро страните членки, които тя възприема като данъчно убежище в рамките на ЕС. Тоест по-големите страни, които привличат малко повече инвестиции, говорим за Ирландия, Холандия, Кипър, които традиционно имат доста по-ниски и приемливи данъци за големите фирми и съответно успяват да привлекат особено през последните години големи технологични гиганти. 

Гледайте повече по темата и по другите дебатирани теми във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт