Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Brexit без сделка не означава задължително хаос

Тодор Галев, старши анализатор в икономическата програма на ЦИД, Бизнес старт, 16.01.2019

Тодор Галев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тодор Галев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Brexit без сделка не означава хаос в никакъв случай, просто означава значително по-голяма степен на правна несигурност за абсолютно всеки един аспект на живота и най-вече за бизнеса. Това мнение застъпи  Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Той коментира историческата загуба на Тереза Мей (и на британски премиер изобщо до момента) при гласуването на сделката по Brexit, която правителството на Великобритания бе постигнало с ЕС.

"Дори малко от европейските страни се готвят усърдно за излизане от ЕС без сделка, защото се очакваше, че сделката с ЕС ще даде параметрите,  които всички страни ще следват, тъй като ние все пак сме обвързани в общност. При Brexit без сделка, да си представим какво ще стане за България: най-елементарното – пътуванията до Великобритания няма да бъдат отменени. Със сигурност няма да спрат някой на летището, защото няма виза, но ще има една правна несигурност, тъй като нито английските власти, нито континенталните власти, в случая българските, ще знаят как да оперират. Вероятно ще има един период на несигурност, на изчакване да се види как ще действат другите държави и т.н.", каза още Галев.

Според анализатора тази правна несигурност ще повлияе най-зле на бизнеса. Но, по думите му страната ни не е толкова силно обвързана в търговско отношение с Великобритания, което ще я запази от негативните последици на случващото се.

"В България един от големите инвестиционни фондове е английски. Тоест той оперира с английски пари, той наистина е един от най-големите, за недвижима собственост. Инвестициите на този фонд вероятно ще бъдат затруднени, защото най-елементарната финансова сделка ще се сблъска с липса на правила. Няма да се знаят дори елементарни неща – каква ще е таксата за един превод между българска и английска банка.  За щастие, България не е силно обвързана. Преди 2 или 3 месеца имаше едно подробно изследване на Комитета на регионите, което показа, че България от целия ЕС е една от страните, която е най-малко зависима от търговски обмен или общо от бизнеса с Великобритания. Оценката показва, че под 0.5% от нашия БВП се формира или зависи по някакъв начин от бизнеса с Великобритания, докато за страни като Германия този процент стига до 7 – 8, а пък за Ирландия – цели 11%. За България се очаква процесът да не се отрази много негативно". 

Анализаторът посочи някои положителни сигнали. Така например той цитира статистика на Guardian от преди 2 месеца, че България отчита леко увеличен ръст на британските туристи не поради друго, а защото България е по-евтина дестинация. По-скъпите дестинации традиционно за Великобритания, като Испания, Франция, Австрия, са отпаднали поради поевтиняването на паунда спрямо долара.

Може ли да се поиска оставката на Тереза Мей? Анализаторът допуска, че най-вероятно вотът на недоверие няма да мине, защото дори тези депутати от партията на Тереза Мей и нейните съюзници, които вчера са гласували срещу нея, вече са декларирали, че ще я подкрепят, за да запазят властта.

"Но според законодателството на Великобритания ще има един 14-дневен период, в който може да има преструктуриране на кабинета, включително създаване на нов кабинет, примерно, на лейбъристите, кабинет на малцинството. Никога досега тази клауза не е била задействана, така че ще е за пръв път, ако се случи. Може да има и ново правителство, ръководено от друг, това е най-вероятният вариант. Ако се стигне до вот на недоверие, който спечели, и се върви към предсрочни избори, по закон трябва след тези 14 дни да има 25 работни дни, в които парламентът се разпуска и се насрочват предсрочните избори. Което означава целият февруари и даже част от март изтичат и Brexit е дошъл. Нов парламент и ново правителство след предсрочни избори със сигурност до 30 март не може да има", категоричен е Галев.

Гледайте целия разговор във видео материала.
 
 

Последни новини
Още от Бизнес старт