Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Има ли противоречиви клаузи в приватизационния договор за "Булгартабак" ?

Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Бизнес старт, 15.01.2019

Руси Статков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Руси Статков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки приватизационния си договор, според чиито клаузи холдингът "Булгартабак" трябва да запази предмета си на дейност до 2021 г., той затваря практически завода си в Благоевград и работещите в него подадоха заявления за доброволно напускане. Поради съмненията около законовата съобразност на действията на собствениците на завода - за нарушени клаузи от приватизационния договор, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) е поискала извънредна информация и е изпратила  писмо до дружеството за изясняване на случващото се.  

"Имахме такъв казус преди години за затвореното поделение на "Булгартабак" в София.  Проверката на агенцията беше за съответствието с договора за приватизация на извършваните освобождавания на работници". Това посочи Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, в предаването "Бизнес старт" с водещ  Христо Николов

Той съобщи какво е установила проверката в аналогичната ситуация.

"Тъй като има 10 вида задължения по договора за приватизация, най-дългосрочното - безсрочно по същество, е към военновременните държавни запаси. С 10-годишен срок са клаузите за запазването на предмета на дейност и за седалището. Това означава, че изтичат в 2021 година. По поддържането на списъчния състав от работници договорът изисква запазването му за 3 години - с 2045 работници. "Всъщност, въпросът опира до предмета на дейност", коментира Статков. 

Той посочи още, че при сключването на приватизационния договор е бил против, поради някои неясноти в него. "Прави впечатление клаузата за задълженията за непредприемане на действия, които да доведат до ликвидация и несъстоятелност, които са с 5-годишен срок. Забраната за разпореждане с активи на холдинга също е със срок от 5 години, които вече са минали през 2016 г.. Но клаузите за запазване на предмета на дейността и тези са в противоречие",  коментира Статков. 

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт