Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новата реалност показва икономически ръст под 3 % за България през 2019 г.

Доц. д-р Виктор Йоцов, Институт за икономически изследвания на БАН, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС и Юлиан Войнов, икономист, Бизнес старт, 14.01.2019

В последно време прогнозите за развитието на българската икономика през 2019 г. бяха твърде разнопосочни. Част от анализаторите предвиждат забавяне на нейния ръст, като резултат от общите икономически предпоставки в Европа и доста сложната ситуация в еврозоната. Други предричат нейното благоприятно развитие и подем. Своето становище по темата даде доц. д-р Виктор Йоцов, Институт за икономически изследвания на БАН, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Още от втората половина на миналата година започнаха икономическите агенции и финансови институции започнаха да коригират своите прогнози надолу. Голяма част от тези корекции са свързани с външния сектор, с глобалното забавяне на икономиката и с намаляването на търговските потоци. Търговските напрежения между САЩ и Китай няма как да не се отразят и върху търговските потоци. България като малка и отворена икономика също страда от това забавяне на търговските потоци. Данните от деветмесечието на миналата година са доста обезпокояващи. Намален е износа към трети страни, преди всичко към Турция, където има криза", припомни доц. Йоцов.

Той застъпи мнението, че още не е ясно дали състоянието на германската икономика предвещава рецесия или по-скоро навлизане в низходяща фаза на бизнес цикъла или се говори за предстояща криза. Има и такива мнения, че се задава финансова криза, но според него не е ясно още и предстои да видим. 

Юлиан Войнов, икономист, се включи по темата в предаването "Бизнес старт" с мнение, основаващо се на последните данни от статистиката за германската икономика, за забавяне на промишленото производство. Според него най-вероятно става дума за навлизане на икономиката в цикъл на забавяне на развитието й, но подкрепи становището, че е рано да се говори за рецесия. 

"Германската икономика е изключително свързана със случващото се в Китай. Голяма част от износа на страната е свързан с китайската икономика, а вече излезе прогнозата на Световната банка за очаквано забавяне на икономиката както на САЩ, така  и на Китай. Доколко ще влезем в рецесия не се знае още, но вече сме в низходящия тренд на икономическия цикъл", каза Войнов.

В Италия негативните новини са по-скоро в политическата сфера, а не в икономическата, посочи в коментара си доц. Йоцов. "Въпреки че по отношение на бюджета за 2019 г. ЕК има сериозни възражения, а това е малко странно, защото бюджетът си отговаряше на критериите на пакта за стабилност и растеж. Но от ЕК искаха да няма по-висок бюджетен дефицит. Няма пряка връзка между случващото се в Италия и българската икономика", каза доц. Йоцов.

Според икономиста Юлиан Войнов това, което е заложено в бюджета на България за 2019 г. е вече ясно, че няма да може да се изпълни. "Най вероятно ще стигнем до 3 % икономически ръст, а може да паднем и под 3 %, защото за миналата година очакваният ръст е от 3.2 %", каза в коментара си Войнов.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт