Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Колко струва на Пловдив да е Европейска столица на културата

Дани Каназирева, общински съветник в Пловдив от политическа партия „Съюз за Пловдив“, Бизнес старт, 14.01.2019

Бюджетът на инициативата, проектите и подготовката за избирането на Пловдив за Европейска столица на културата е близо 76.4 млн. лева. От тях 46.4 млн. лв. са средства от местния бюджет на града. 20 млн. лв. са отпуснати от правителството по повод домакинството на Европейска столица на културата, от които много малка част е усвоена, тъй като проектите все още не са завършени. 10 млн. лв. се предвиждаха от спонсори, като все още не е ясно дали са набрани. Това каза Дани Каназирева, общински съветник в Пловдив от политическа партия „Съюз за Пловдив“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"През 2018 г. бюджетът на фондация „Пловдив 2019“ първоначално беше 12.5 млн. лв. и след това бяха добавени още 3 млн. лв.".

Най-посещаваното място в града и един от най-важните проекти беше за площад „Централен“, където трябваше да се състои откриващото събитие, заяви тя.

„За този проект бяха предвидени 12 млн. лв., което включваше и реконструкция на подлеза в близост до площада. Впоследствие бюджетът беше увеличен с 5.6 млн. лв. с ДДС. Към момента проектът не е завършен“.

Проблемът дойде заради забавянето на реализацията на проекта и избраната процедура, при която липсва състезателното начало. Обществото беше лишено от възможността да участва в обсъждането на визията и проекта на площад „Централен“, коментира Каназирева.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес старт