Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пазарът на смартфони през 2019 г. - иновации след пренасищане?

Никола Балов, технологичен блогър и Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана трейдинг", Бизнес старт, 11.01.2019

Очаква се пазарът на смартфони да компенсира слабите продажби заради пренасищането с разгръщането на иновации през настоящата година. Това коментира Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана трейдинг".

Като цяло се наблюдава насищане на пазара на смартфони. Очаква се спад през тази година. Това обяви технологичният блогър Никола Балов.

"Една от причините е, че все по-малко има хора с фийчърфони и те не ъпгрейдват към смартфони. Все повече хора си купуват скъпи устройства и решават да ги задържат за малко по-дълго време. На китайските пазари също има забавяне и то се отразява на повечето компании в бранша, например на Apple. Все по-малко хора решават да сменят своя телефон в период от 2 години. Това ще доведе до забавяне и на продажбите в САЩ".

По повод твърденията, че китайските потребители бойкотират продуктите на Apple заради търговската война със САЩ Никола Балов смята, че това е възможно. Все повече китайски компании, от друга страна, предлагат качествени устройства на доста изгодни цени, допълни той. "Събитията на Apple продължават да са най-чакани. Вече дали потребителите са склонни да приемат новите устройства – е друга тема. Не видяхме кой знае какви иновации в последните модели. Тази година се очаква компаниите да се стегнат сериозно и да предложат новости. Една от иновациите е 5G технологията, както и гъвкавите дисплеи. Тази мрежа ще промени много живота ни като цяло в бъдеще. Свързаните автомобили, медицината, игрите – тези сектори ще претърпят сериозно развитие заради тези мрежи", отбеляза той.

"Huawei изпревариха Apple по продажби и са на второ място – благодарение на агресивен маркетинг и интересни ценови предложения, както и иновации. Samsung оглавяват класацията. Без съмнение има проблеми с цените на производителите на телефонни компании. Сривът на Apple повлия и на останалите производители. Перспективите са разнопосочни. Голямата новина за всички производители на премиум телефони е, че пазарът се пренасити. Отделно липсват съществени новости. Тази година ще видим спад на продажбите на телефони - въпросът е какви ще бъдат допълнителните услуги, които ще компенсират това".

Очаквайте видео материал с цялото интервю.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт