Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

В какво се изразяват новите изисквания за имитиращите млечни продукти

Симеон Присадашки, зам.-председател на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България, Бизнес старт, 10.01.2019

След 14 януари имитиращите продукти трябва да се продават на отделни щандове, но новото е, че крайната опаковка трябва да бъда произведена и пакетирана от производителя на тези продукти, а не от търговеца. Това заяви Симеон Присадашки, зам.-председател на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. "До момента заради това се получаваше разминаване в отговорността и злоупотреби по отношение на етикирането на опаковките. Думата „млечен“ не трябва да съществува на етикетите и трябва шрифтът на етикета да бъде достатъчно голям и ясен, за да може крайният потребител да разбере, че се касае за немлечен продукт", допълни Симеон Присадашки.

"Що се отнася до новите изисквания за имитиращите продукти, като цяло нашето желание е да намалее консумацията на тези продукти, тъй като вече е доказано научно, че не са достатъчно качествени и имат вредни отношения спрямо натрупването в организма. Надяваме се, че и потребителят ще придобива все по-висока култура на хранене".

В последните години се подменяше млечното масло с растителна мазнина и се правеше продукт, подобен на сирене, посочи гостът. "С течение на времето и технологиите се стартира използването на добавки като различни видове нишесте. Тези суровини се ползват се ползват в продукти, които заместват типичния български кашкавал. Това се отразява много на продукта, той става нетипично млечен", помена още той.

"Електроенергията е важна за производството на прясното и кисело мляко. Тя заема важна част от енергийния дял. За различните предприятия е различно. Но според статистика там, където се произвеждат свежи, кисели млека, делът на използваната електроенергия е някъде около 5% и скокът в цената ще повлияе върху себестойността на тези продукти. На един тон произведено мляко трябва да се използват минимум 3 кубика вода за хигиенни нужди".

Тази година има статистика на свръхпроизводство на сурово мляко, отбеляза Симеон Присадашки. Това ще задържи цените на продуктите заради свръхпредлагане, уточни той.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт