Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как Xiaomi изгуби над 6 млрд. долара за три дни?

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 10.01.2019

Лошата седмица за китайския производител на потребителска електроника Xiaomi Corp. стана още по-лоша в четвъртък, след като още повече инвеститори се втурнаха да продават акциите си колкото се може по-скоро. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Книжата на компанията се обезцениха с още 4,84% в Хонконг, като увеличиха тридневния спад до 18%, което значи пазарна стойност от 6,5 млрд. долара, отбелза Попов.

Милиарди акции на Xiaomi бяха отключени за продажба след изтичане на шестмесечния период на блокиране, последван от борсовия дебют на компанията. Това даде възможност на много акционери, които можеха досега само да наблюдават отстрани сриването на пазарната стойност с 14 млрд. долара, най-сетне да се присъединят към разпродажбите“.

Това може да се дължи на факта, че акционерите, които притежават част от Xiaomi от по-ранните кръгове за финансиране на компанията, могат да изкарат значителна печалба, като продадат своите отключени акции, поясни Попов.

„Около 3,9 милиарда акции, закупени в кръг от финансиране от серия А през 2010 г., са стрували около два хонконгски цента, докато други 2,2 милиарда, закупени през същата година, са стрували около 9 хонконгски цента, показват данни, събрани от Sinolink Securities Co.“

Анализаторите свиват прогнозите си за печалбата и продажбите за Xiaomi, като обосновават решението си на забавянето на пазара на смартфони в Китай и засилването на конкуренцията от страна на конкурентите като Huawei Technologies Co., посочи главният редактор.

Xiaomi осъществи едно от най-чаканите IPO-та през миналата година, като банкерите първоначално очакваха оценка от около 100 млрд. долара, припомни Попов. Пазарната капитализация на компанията спадна до около 30 млрд. долара, отбеляза още той.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт