Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Исканията на българските превозвачи на протестите в Брюксел са закономерни

Иван Вълков, член на транспортната комисия в Народното събрание, Бизнес старт, 10.01.2019

Исканията на българските превозвачи на протестите в Брюксел са напълно справедливи и закономерни. Това заяви Иван Вълков, член на транспортната комисия в Народното събрание, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Исканията, с които българските превозвачи ще протестират днес в Брюксел, са напълно справедливи. Това е нарушение на основните европейски принципи за свободно преминаване на стоки в свободния пазар. Така се ограничават правата на българските превозвачи. Основният проблем е прибирането, което трябва да се прави на всеки 3-4 седмици и това прибиране на нашите превозвачи ще коства на шофьорите средно около 300 евро на прибиране, което прави неконкурентноспособни нашите фирми, като така те ще бъдат изтласкани на пазара. Има проблем с камионите, кой ще ги пази, няма и достатъчно паркинги в Европа. Чиновниците от Брюксел искат да въведат правилата за новите паркинги, без още да са готови самите паркинги. Това ще образува хаос при паркирането, както и за самите фирми. При натиск фирмите няма да могат да обслужват и заемите си".

По повод въвеждането на електронни винетки и проблемите в тази посока е преувеличено да се говори за хаос, смята Иван Вълков. "При въвеждането на всяка нова система в началото е нормално да се получат изкривявания. Регистрирал съм много мои колеги и близки. 114 000 човека са се регистрирали. Хартиените винетки в годност продължават да си важат. В областта на законодателството на транспортния сектор се подготвят три закона, на които да бъде разделен Законът за разделение на пътищата. Предстои обсъждането и приемането им. Това е основно разделяне на законите по тяхната специфика, начина им на работа и дейности. Законът за движение по пътищата ще остане в отговорността на Министерството на вътрешните работи. Другите два закона са свързани с обучението на водачите на моторни превозни средства. Третият закон е за пътните превозни средства. Той е нужен, защото текстовете по отношение на отговорността на извършването на ремонтите, техническите прегледи е необходимо да се обединят в общ закон", посочи той.

"Парите за общинската пътна мрежа в България никога не са достигали. Много държави в Европа въведоха отдавна тол такси, ние закъсняхме. Така те по-лесно извършват ремонтите по пътищата си. В крайна сметка трябва да плаща този, който разрушава най-много пътищата".

 

Последни новини
Още от Бизнес старт