Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Солната стая - иновативният метод за повишаване на имунитета на децата

Петя Йосифова, директор на ДГ №48 "Братя Грим", Веселина Каменова, член на Обществения съвет към ДГ №48 "Братя Грим", Бизнес старт, 28.12.2018

Вярваме, че цялата материална база и работата ни в детската градина трябва да следва индивидуалните потребности на децата. По този начин се роди идеята за солната стая. Смятаме, че това е единственият начин, по който може да се преборим с честите респираторни заболявания, както и с други хронични заболявания, каза Петя Йосифовадиректор на ДГ №48 "Братя Грим", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Това би могло да повиши имунитета на децата и да подобри тяхното здравословно състояние. По този начин ще имаме изградена здравословна среда".

Тя говори и за необходимите инвестиции за изграждането на солната стая.

„Необходими са 21 хил. лв. До момента са събрани 10 090 лв. Тези средства са събрани благодарение на труда на децата, учителите и родителите. Екипът на детската градина разказа на децата за ползите от подобна стая. Това мотивира децата да направят свои изделия за Коледен благотворителен базар, в който се включиха и родителите. Също така проведохме благотворителни концерти“.

С родителите от обществения съвет на градината търсим източници на финансиране, коментира Веселина Каменовачлен на Обществения съвет към ДГ №48 "Братя Грим.

Детските градини като образователни институции трябва да следват новите технологии и новите методи. Всичко трябва да е индивидуално насочено към децата за подкрепа, посочи Йосифова. В нашата градина бяха изградени две сензорни стаи, които са специално насочени към индивидуална работа с деца. Не само за разрешаване на дадени проблеми, но и за тяхното индивидуално развитие. Провеждат се различни занимания и за децата е много интересно, защото игрите са специално насочени за развитието на техните умения, каза Каменова.

Йосифова говори за предназначението на сензорната зала в градината.

"Идеята е взета е от детски градини в Москва, които имахме удоволствието да посетим. Сензорните зали, които изградихме, са предназначени за деца със специални образователни потребности, за деца с увреждания, както и за деца без специални образователни потребности, тъй като те могат да служат и като зона за релакс и постигане на емоционално равновесие и спокойствие",

разказа директорът на градината.

В залата за релакс въздействаме на сетивата на децата с помощта на светлина и звуци, като постигаме нормализация на психоемоционалното състояние на децата. В светлата сензорна зала въздействаме на развитието и обогатяването на интелекта на децата чрез различни стимулатори, обясни тя.

"Всички родители са много доволни, че има единодействие между родители и целия персонал на градината, че работим заедно, за да подобряваме и усъвършенстваме градината постоянно",

заяви Каменова.

Банковата сметка на училищното настоятелство е: 
BG97TTBB94001525809998
BIC TTBBBG22
УН при ОДЗ 48 Братя Грим
 

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт