Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българските превозвачи започват 2019 с международен протест пред ЕП

Христо Христов, Комитет по транспорт и логистика към КРИБ, Бизнес старт, 12.12.2018

Българските превозвачи започват 2019 с международен протест пред ЕП. Това каза по повод предстоящия международен протест, подготвян от българските превозвачи в Брюксел или Страсбург Христо Христов, съпредседател на Комитета по транспорт и логистика към КРИБ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Протестните действия са предизвикани от новия пакет за мобилност, приет преди дни от министрите на транспорта от ЕС. Това обявиха от автомобилния бранш след среща с министър Росен Желязков. Новите европейски правила въвеждат ограничения заради кръстосаните курсове, налагат шофьорите да се връщат у дома поне веднъж на 4 седмици и седмичните почивки да бъдат извън кабината. Срещу тези правила се обявиха 8 държави, между които и България.

"Датата на протеста е обвързана с предстоящото гласуване на новите правила в Европейския парламент, предвидено за 10 януари, протестът ще е пред ЕП, предстои да бъде уточнено в Брюксел или в Страсбург. Българските превозвачи ще се свържат с всички браншови организации в страните, които не подкрепят новия пакет за мобилност, очакват и те да се включат в протестните действия. Освен тях ще бъдат поканени българските евродепутати, представители на правителството, синдикатите, както и се надяваме на подкрепа от цялата общественост", каза Христов.

Отказването на Чехия и Словакия в последния момент от отхвърлянето на новия пакет попречи на въвеждането на блокиращата квота. Причината организаторите на протеста допускат, че няма общо с темата, а с договорки с ЕП по други теми на двете страни.Това доведе до решението за протестни действия. 

Повече за организацията и конкретните мерки по протеста, гледайте във видео материала.

 

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт